Wosh-ba, kurs i att skriva för lyssnare

Ny online-kurs hösten 2019: ”Wosh-ba! Skriv för lyssnare”

 

 

Hösten 2019 startar ”Wosh-ba! Skriv för lyssnare”, en kurs i kreativt skrivande med fokus på berättelser som ska höras. Är det annorlunda att skriva berättelser för lyssnare, än sådana som ska läsas? Ja, det finns en del att tänka på.

Kursen hålls live på nätet. Det gör att du och övriga deltagare kan kommunicera direkt med varandra och handledaren. Antalet platser är begränsat! Om du vill försäkra dig om en plats, anmäl dig redan nu >>

Vinn en inläsning

Du som hänger med från början och deltar under hela kursen har chansen att få en text inläst och producerad för lyssning. Det kan vara ett utdrag ur en roman eller en novell. Ljudfilen kan du använda för att presentera din manusidé för ett förlag eller produktionsbolag.

Att skriva för lyssnare, är det något för dig?

Kursen vänder sig till dig som har skrivit ett tag. Du är nyfiken på hur det är att skriva för lyssnare, men du vill också få inspiration och stöd i ditt författande. Har du fastnat och vill få en nystart? Har du färdigskrivet material som du vill ge ut som ljudbok? Behöver det omarbetas? Vad bör du tänka på i så fall?

Var du än bor, kan du vara med

Kursen ”Skriv för lyssnare” hålls live via nätet. Förutsatt att du har en dator med uppkoppling kan du alltså bo var som helst i världen och vara med. Viktigt! Kursen hålls i Google Classrom och du behöver en gmail-adress för att kunna delta. Det är enkelt att ordna, så här gör du. >>

Kursens upplägg

Antalet deltagare är begränsat. Gruppen kommer att ha max fem-sex deltagare som följs åt under fjorton veckor. Vi ses i ett slutet nätforum (Google Classrom), en fast tid varannan vecka. Mellan livesessionerna skriver du på egen hand och lämnar in textutdrag för läsning och feedback. Alla i gruppen läser varandras texter och ger respons, ett upplägg som används i många skrivutbildningar. Det är en väl beprövd metod för att fördjupa och utveckla skrivandet. Du kommer att bli stjärna på att ge och ta emot konstruktiv respons.

Du kan antingen arbeta med ett eget projekt, eller göra de skrivuppgifter du får vid varje tillfälle och som återkopplar till det aktuella temat för sessionen.

 

”Skriv för lyssnare” – kursinnehåll

Vi ska ägna oss åt allt från berättarstruktur till hur du skapar intressanta karaktärer. Vi skriver dialog och utforskar gestaltningens magi. Framför allt tar vi upp lyssnarens perspektiv och hur du kan få mottagaren att vilja lyssna vidare. Inläsaren är viktig. Hur kan du underlätta för inläsaren att göra ett bra jobb? Vad ska du överlåta till inläsaren att gestalta, och lyssnaren att tolka? Hur viktigt är synopsis? Hur ska du göra med dialoghänvisningar och adverb? Att använda ljudeffekter och musik, är det en bra idé, eller är det något man bör låta bli?

Efter ”Wosh-ba! Skriv för lyssnare” – fördjupningskurs i att producera för lyssnare

Hur går det till att producera ljudfiler, från manus och inläsning till redigering? Hur kan du producera en teaser av tillräckligt god kvalitet för att intressera förlag eller lyssnare? Finns andra kanaler än streamingtjänsterna? Du som har gått kursen ”Att skriva för lyssnare” kan fortsätta introduktionskursen i att producera för lyssnare. Mer information om denna kurs kommer senare under 2019.

: : :
Kursstart – hösten 2019

Åtta kurstillfällen, varannan vecka med start v.34 – augusti 2019.

Säkra din plats till hösten redan nu. Anmäl dig här >>

 

 PrisVarav anmälningsavgift
Privatbetalande6.600 kronor660 kronor
Privatbetalande, Early bird (senast 31/5 2019)5.800 kronor580 kronor
Företagsbetalande8.300 kronor830 kronor
Företagsbetalande, Early bird (senast 31/5 2019)7.300 kronor730 kronor

Anmälan är bindande. Anmälningsavgiften återbetalas ej om du avbokar senare än en månad före kursstart. Resterande belopp betalas senast två veckor före första kurstillfället.

OBS! Kursen hålls i Google Classroom och för att kunna delta behöver du ha en gmail-adress. Om du inte redan har en sådan, så här gör du. >>

 

: : :

Författare och erfaren pedagog

AC Collin - handledare för "Wosh-ba! Skriv för lyssnare"Jag som håller i kursen i att skriva för lyssnare heter AC Collin och är författare och skrivpedagog. Jag har skrivit direkt för lyssnare och producerar ljudböcker på eget förlag.

Jag har varit handledare för bland annat distansskrivarlinjen på Sörängens folkhögskola, och undervisat i kreativt skrivande i olika sammanhang. Den återkommande ”Skrivarsafari” på Fridhems folkhögskola är en av mina kurser. Jag arbetar också som lektör och författarcoach sedan 2007.

Vid sidan av min litterära verksamhet är jag samtalsterapeut (psykosyntes), och praktiserar även biblioterapi – en metod där man använder litteratur, läsning och skrivning, som terapeutiska verktyg.

Mina berättelser finns utgivna i både inbunden och digital form. Jag romandebuterade med ”Mamma kom aldrig hem”, hösten 2015. Julen 2017 släpptes ”Maja och jullovsmysteriet” som ljudbok av på B.Wahlströms förlag i samarbete med Storytel Original. Följande jul kom den som inbunden. Ytterligare två böcker har släppts i serien, ”Maja och sommarlovsmysteriet” (2018) och ”Maja och påsklovsmysteriet” (2019). Under tiden har jag producerat ljudboksromanen ”Änglajävulen”, och novellserien ”Stockholm Urban Fantasy” för StoryTailors. Jag har också producerat ett par guidade meditationer som ljudböcker.

Jag arbetar med hela produktionskedjan, från manus och inläsning, till produktion av ljudfiler för publicering.

: : :

Har du frågor om kursen, hör av dig till mig via mail.