Sjunde Skrivarsafarin har planterat skrivarfrön

sinnenas promenad

Sjunde Skrivarsafarin® på sex år har precis avslutats. Det är alltid samma förvåning att fem dygn kan gå så fort. Att en grupp med främmande individer i olika åldrar, med helt olika bakgrund, kan bli så öppna inför varandra, förvånar mig däremot inte längre.

En sak som säkert spelar roll för gruppsammanhållningen är att ingen pratar jobb. Redan på måndag morgon får alla instruktionen att inte berätta vad de ägnar sig åt till vardags. Slipper man fundera över varandras status, att andra eventuellt har mer erfarenhet än man själv, då kan man verkligen mötas och våga vara lekfull och kreativ. Det här gäller även mig som skrivarkursguide. Jag har ingen aning om bakgrunden hos dem som ska vara med.

Skrivarsafari ingår i sommarkursprogrammet på Fridhems folkhögskola i Skåne. Det händer något i den här miljön som bidrar till att skapa en harmonisk ”gruppsjäl”. Syftet med folkbildningen är att det ska vara öppet för alla, demokratiskt och jämlikt. ”Det har varit så tillåtande”, brukar många säga i utvärderingarna av Skrivarsafarin, ”och så har jag utmanat mig själv och mina gränser.”

”Folkbildning är ett samlingsbegrepp för människors insikter och orientering på områden utanför deras egna specialiteter och yrkeskunskaper. […] I dagens högteknologiska informationssamhälle har folkbildning fått en annan innebörd och andra förutsättningar: att bidra till överblick och att ge klarhet i och struktur åt det kaotiska informationsflödet, att vidga perspektiv och därigenom höja livskvaliteten för den enskilde och öka toleransen inför det obekanta inom kollektiv och samhälle. Helhetssyn på tillvaron är ett begrepp med förankring i folkbildningens historia.”

Sommarproducenten på Fridhem, Daniel Unnerbäck, är en av alla engagerade inom folkbildningen. Den kunde gott få mer ekonomiskt stöd, sa han i förmiddags när han tittade förbi:  ”En krona in, ger fyra tillbaka. Det lönar sig verkligen.”

När vi var färdiga i eftermiddag, och det var ”fritt och frivilligt” att säga hejdå och börja förbereda resan hem, satt alla kvar. En lång stund. Vi pratade om upplevelserna, om insikterna, om att skrivarfrön hade såtts både här och där. Det känns verkligen fantastiskt och jag är så tacksam att jag får vara med om det. Igen. Och igen.

Tack Andrea, Anna, Cecilia, Ellinor, Eva, Jennie, Lena, Lisbeth, Mai, Tommy och Ylva. Särskilt tack till min ”side-kick” Jessica, för fem fantastiska dagar.

Hoppas att vi ses igen!

: : :

För dig som vill avsluta sommaren med en inspirerande upplevelse, arrangerar jag ytterligare en Skrivarsafari i år: på Karby Gård i Täby 10 – 14 augusti 2015. Det finns fortfarande några platser kvar. Läs mer och anmäl dig här >>

skrivarsafari i hönshuset – banner

.

Kommentera