Rysligheter i Mörkersikt

morkersiktFör ganska precis två år sedan fick jag ett manus i min hand som fick mig att tänka: ”jäklar vilket kul jobb jag har!” Som frilansande lektör får man vara beredd på det mesta och den här gången skulle jag kasta mig in i skräckgenren. Jag var förlorad från första stund.

Nu debuterar Johannes Källström med sina rysliga sagor i boken ”Mörkersikt – annorlunda sagor om kaos”. Härligt. Han fyller verkligen ett behov hos alla oss som tycker att Stephen King är kung och minns Creepshow och tidningen Chock i ett rosenskimmer. Och det är definitivt inga sagor för barn.

Skräck är en genre där det är lätt att hamna i schablonträsket. Det krävs en del mod att ge sig i kast med den, men Johannes lyckas strålande. Hans sagor är överrumplande på ett krypande sätt. Det känns väldigt unikt. Han gör skräck av vardagliga företeelser och man småler hela vägen in i mörkret…

Vad minns han mest av sin skrivprocess, och vad vill han helst glömma? Det och annat svarar han på här…

AC: När du ser tillbaka på din skrivprocess, vad minns du mest?

J: Stor osäkerhet i huruvida en berättelse skulle planeras och skissa klart
innan skrivandet drog igång… eller om den långsamt skulle växa fram. Jag
gjorde väldigt omfattande skisser och flowcharts över mina berättelser i
början, som aldrig funkade ändå.

AC: …och vad vill du helst glömma?

J: Tja, det måste bli mitt omständliga planerande av varje berättelse och
händelseutvecklingen, steg för steg, innan jag släppte taget och lät
historierna skapa sig själva.

AC: Har du några egenheter för dig när du ska skriva?

J: Egenheter… tja, jag är en Bachnarkoman – inte så eget kanske… men det
maler på i bakgrunden. Inga andra trolleritrix vad jag vet… det kommer
väl. Jag spär gärna ut ett glas rödvin med 8 delar vatten och 2 delar vin,
gott att sörpla på.

AC: Vilken bok ligger på nattduksbordet och väntar på att bli läst?

J: Göran Tunström; Berömda män som varit i Sunne.

AC: Vissa författare tar hjälp av musik för att komma i stämning under
skrivandet och ibland kan nästan ”höra” det mellan raderna. Om du fick
föreslå några soundtracks till dina noveller, vad skulle det vara?

J: Bach Toccata och fuga D-moll. Eller Tjajkovskij Pianokonsert nr 1 b-moll.
Varför inte Jimmy Buffet, She is 5 o´clock somewhere?

Nyfiken på Johannes? Hälsa på här >>

[gigya width=”392″ height=”72″ src=”http://www.pocketdirekt.se/ming.php?add_id=dc40b7120e77741d191c0d2b82cea7be” quality=”high” wmode=”tranparent” ]

Kommentera