NaNoWriMo är för tunnisar

NaNoWriMo är för tunnisar. Att skriva varje dag hela året är the real thing.

Kanske har du känt pressen när november närmar sig. ”I år ska det ske! Nu ska jag skriva så pennan glöder.” Men Nanowrimo är för tunnisar. Att skriva varje dag, hela året är the Real Thing.

 

Det där är inte sant förstås. Du skriver så mycket och så ofta som du vill, men visst vore det coolt att anta utmaningen att skriva varje dag, hela året?

Låt 2018 bli ditt skrivarår

”365 börjor – hejdå skrivkramp!” är e-boken som kan bli din skrivarvän under årets alla dagar. Boken innehåller trehundrasextiofem inledningar på berättelser, och ett oändligt antal oskrivna slut. Du kan slå upp en sida på måfå, sätta alarmet på fem minuter och sätta igång. Eller börja från början, en börja om dagen. Avsätt tid för hur länge du ska skriva. Fem minuter kan räcka. Eller bestäm ett visst antal ord eller tecken som du ska få ur dig. Svårare än så är det inte.

Vad hindrar dig?

De flesta svarar ”jag har inte tid”. Andra menar att de förr eller senare får skrivkramp, och det är så trist att ge upp. Vi har väl alla brutit ett nyårslöfte någon gång och vet hur det känns? Att ta sikte på berget kan kännas utmattande. Att tänka kortsiktigt kan i det här fallet fungera mycket bättre.

Var snäll mot dig själv

Att flödesskriva fem minuter, utan tanke på grammatik eller att innehållet ska vara begripligt, är ett sätt att smörja maskineriet. Julia Cameron och Natalie Goldberg är två inspiratörer som missionerar om tekniken som ibland kallas ”morgonsidor”. Med ”365 börjor” får du de två, tre första meningarna. Sedan kan du gå loss.

”Det tar sju dagar att skapa en vana”

Gör som ekonomiprofessorn Micael Dahlén beskriver i sin helsköna bok Kaosologi, ge utmaningen en vecka. Han menar att det är den tid det tar för hjärnan att bygga om sina banor mellan handlingsimpulser och belöningscentrum. Sedan ger du det en vecka till, och en till …

Vi ses här den 31 december 2018 och utvärderar. Lycka till!