Grattis Eva och Janne till vinsten i mamma-tävlingen!

Skärmavbild 2015-06-14 kl. 12.56.31För en tid sedan utlyste jag och Ordberoende förlag en tävling där man kunde vinna ett rykande färskt exemplar av min roman ”Mamma kom aldrig hem”. Frågan vi ställde var ”vems mamma är du mest nyfiken på?”

Vi har fått flera väldigt intressanta förslag. Många har velat veta mer om sina egna mammor, och deras mammor. Det är troligen vad min huvudperson Linn också hade svarat.

Två förslag sticker ut och vi har valt att belöna dem med varsin bok, så snart de är levererade från tryckeriet.

 

Det ena vinnarförslaget är så bra att förläggare Ewa Åkerlind efterlyser en roman om den här mamman: Pippi Långstrumps mamma. Visst vore det intressant att få veta mer om henne? Grattis Janne Tellinger. Skriver du den berättelsen?

Det andra vinnarförslaget gjorde mig så berörd att jag måste publicera hela motiveringen, ord för ord. Grattis Eva Lind Johansson.

Vem är hon? Hon mamman till Ali, äldste sonen, som valde livet framför militärtjänsten. Han som flydde sitt land för att komma undan med livet i behåll. Han som just fått sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige efter nio månaders väntan. Han fortsätter att vänta för att få börja SFI.

Din oro började redan för tre år sedan när bomberna detonerade och krypskyttar dök upp bland nedfallna hus. En oro som tilltog när familjen beslutade att Ali måste fly. Du ville att han skulle resa till något grannland. Inte långt bort bara bort!

Ni har det gott ställt så familjen betalade smugglarna för att få Ali ut ur landet. Ali ville till Sverige ett land han hört mycket om för här tar man emot flyktingar. Din oro tilltog ett land du inte vet mycket om mer än att det är omöjligt för dig att komma dit. Din älskade son som precis hade fått jobb efter utgången gymnasieexamen.

Du har totalt sex barn där Ali är nummer tre. Hans två äldre syskon är dina döttrar. Ali är mammas pojke. Hon visste att hon måste släppa honom fri, men i hjärtat ville hon ha honom kvar. Han är 19 år när han lämnar landet och på väg mot vuxenvärlden. Vilket liv får han?

Alis mamma har i alla tider skött barnen och hem. Mycket tid har gått åt till läxläsning. Hon har genom åren bekymrat sig för Ali som under många år prioriterat fotbollen och vid sidan av den att sova. Hans betyg blev inte är lika bra som du hoppades på.

Ali var på flykt i ett och halvt år innan han satte sina fötter på svensk mark. Han har försökt prata med dig en gång i veckan. Detta var inget som du och din familj ville skulle ske när kriget började härja i ert land – Syrien.

Du Alis mamma:
Vad tänker du på om ditt liv? Hur fungerar det för övriga familjen? Hur mår du när du tänker på Alis bror som nu är 18 år och nästa du måste släppa iväg. Dina döttrar, hur mår du när du ser hur alla giftasmogna unga män flyr landet? Får du ihop era liv? Hur orkar du med oron?

Jag som är nyfiken på dig är en kvinna som genom Alis frivilliga svenskutbildning kommit i kontakt med din son och nu hjälper honom i etableringen här i Sverige. Din son är ambitiös och vill framåt. Han charmar mig och andra han träffar. Vi önskar precis som du att han ska finna hem, jobb och få en familj. Jag hoppas och önskar att han berättar för dig att vi är många här som tagit Ali till sitt hjärta.

Bokreleasen planeras för fullt. Håll dig uppdaterad här >>Bokrelease – mamma kom aldrig hem

 

 

blank

Kommentera