Boka sommarens äventyr – Skrivarsafari i Skåne

sinnenaspromenad

Som att både ha kakan och äta den. Så är sommarkurserna på Fridhems folkhögskola i Skåne. Man får tid att bara vara och samtidigt göra någonting roligt och inspirerande. Rätt ofta är det spännande också.

I sommar är det fjärde året i rad som jag håller i Skrivarsafarin på Fridhem. Skrivarsafari kan beskrivas som en inre resa där man kommer i kontakt med sin skrivarsjäl. Jag tror att alla har en. Det bästa sättet att komma i kontakt med skrivarsjälen är att ge sin presterare semester. Jag har räknat ut att Brimstone Peak ligger väldigt långt bort från Svalöv, 17.433 km. Och där är det mörkt och kallt i juli.

Så här går det till på Fridhem
Du checkar in på söndag kväll. Kanske tar du ett glas vin i trädgården och pratar med andra som precis har kommit dit, lika pirriga som du. Det brukar vara ett dussin kurser samtidigt varje vecka, alltså över hundra kursdeltagare, så nån borde vilja prata en stund.

På måndag förmiddag är det gemensam samling. Alla hälsas välkomna. Kurserna presenteras och man ansluter sig till det gäng man ska hänga med resten av veckan. Det är mycket aktivitet överallt. Fridhem har ett brett kursprogram, med allt från orientalisk dans, teaterimprovisation och körsång till silversmide och skrivande.

Skrivarsafari är inte likt någon annan skrivarkurs, det vågar jag lova. Innan vi börjar har vi slängt ut kateder och skolbänkar t.ex. Vi inleder varje pass med upplevelseövningar. Vi använder våra sinnen och skriver utifrån vad vi ser, hör, känner, doftar. Vi flödesskriver och fantiserar och hittar på. Vi läser upp texterna för varandra om vi vill. Gruppen är viktig och jag vill att det ska vara en tillåtande atmosfär där man inte är rädd. Rädslan kan också få åka på semester faktiskt. Här kan du läsa kurspresentationen >>

Eftersom det kan vara ganska omtumlande att möta sin skrivarsjäl, både för första gången eller på återseende, har jag alltid en assistent med mig som är van att fånga upp om det blir känsligt och som är bra på att lyssna. Assistenten är precis som jag utbildad psykosyntesterapeut, en bonus kan man säga.

Paus mellan måltiderna
Och så fortsätter kursveckan, med pauser för förmiddagskaffe och lunch och eftermiddagsfika och middag. Kurserna håller hög nivå, men många återvänder faktiskt för matens skull. Om kvällarna umgås man med sina kurskompisar, lyssnar på levande musik, deltar i den legendariska musikquizen och tittar på uppträdanden och utställningar som övriga kursdeltagarna bjuder på. Förra sommaren hade våra underbara skrivarsafarideltagare uppläsning på scenen till publikens jubel – men man behöver inte, om man inte vill.

Anmäl dig här >>
Du är varmt välkommen att vara med. I år (2013) arrangeras Skrivarsafari vecka 27, 1-5 juli. Du betalar för kost och logi, 4.350 kronor, och då är kursen inräknad.

Skrivarsafari – andra resan
Deltagarna förra sommaren fick inte nog, så i år arrangeras ”den andra resan” för tidigare deltagare v.28, 8-12 juli. Samma pris. Här anmäler du dig till andra resan >>

Kommentera