Vernissagedag på Edsvik

Idag, lördagen den 10 januari, är det vernissage på Edsvik konsthall och jag kommer att tänka på Tranströmers dikt ”Romanska bågar”

Romanska bågar

Inne i den väldiga romanska kyrkan
trängdes turisterna i halvmörkret.
Valv gapade bakom valv och ingen överblick.
Några ljuslågor fladdrade.
En ängel utan ansikte omfamnade mig
och viskade genom hela kroppen:
”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”
Jag var blind av tårar
och föstes ut på den solsjudande
piazzan tillsammans med Mr och Mrs Jones,
Herr Tanaka och Signora Sabatini,
och inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt.

Ur diktsamlingen ”För levande och döda” (1989)

 

Valv
Skapandet pågår hela tiden och faserna krokar i varandra. Jag vet inte riktigt när och var det ena slutar och nästa tar vid. Jag vet inte heller om jag står i början av ett valv, eller mitt under det.

Att gå genom allén och se mina bilder av allén vid andra tillfällen blir en påminnelse om de där valven, eller bågarna. Pianisten Käbi Laretei beskrev livet med Ingmar Bergman som en båge. Jag minns att jag tyckte att det var så vackert, och sorgligt, att det fanns ett slut. Att man kanske inte kan bli medveten om bågarna förrän långt efteråt.

Har du inte möjlighet att vara med på vernissage idag kan du se ”Vår salong” där jag och mina ateljévänner ställer ut, varje dag fram till torsdag den 15/1 2015. Edsvik konsthall (väst) ligger i Sollentuna, nära Edsbergs slott vid Edsvikens norra strand. Välkommen!

0 reaktioner på ”Vernissagedag på Edsvik

Kommentera