En bra bok är det bästa sällskapet och i sommar har jag frotterat mig med en kines, en japan, en grek, en amerikan, en danska och två skåningar. Jag gjorde också ett försök med en norska, men vi var inte kompatibla. Jag ska strax berätta varför.
”Det var en tung golfbag!” sa kvinnan vid incheckningen på Faro flygplats. ”Vi tillåter bara 15 kilo.” Rätt snipigt faktiskt. Vi låtsades som ingenting. I väntan på en sån där makalös Cybook som rymmer 1000 böcker får mina böcker dela plats med Anders klubbor när vi ska ut och resa.
Grundläggande genetik av Mikael Fant
Så glad att jag äntligen har läst den här romanen, min skrivarvän Mikael Fants debutroman. Den är briljant och Micke är så skicklig i att växla mellan olika tidsplan och berättarröster. Dialogen är magnifik och karaktärerna knivskarpa. Jag gillar det som fan.
Romanen handlar om Jacob Lundwall som på sin trettioårsdag får beskedet att hans mor har gått bort i en leversjukdom. Relationen var inte särskilt bra, det var ett tag sedan de hade kontakt. Det finns många familjehemligheter och flera skäl än ett för Jacob att forska i sitt ursprung. Det han upptäcker är minst sagt omtumlande.
Jag blir berörd av Jacobs sökande efter sanningen. Vad skapar en människa? Vad händer med självbilden när allt hamnar i ett annat perspektiv? Ibland synkar dikt och verklighet. Min mamma drabbades av levercancer och gick bort i november, just som jag börjat läsa romanen. Jag lade den åt sidan ett tag, något som verkligen tar emot. Men nu har jag läst och jag tycker mycket om eftersmaken. Ser fram emot att läsa nästa roman, Micke!
[gigya width=”392″ height=”72″ src=”http://www.pocketdirekt.se/ming.php?add_id=3fab5890d8113d0b5a4178201dc842ad” quality=”high” wmode=”tranparent” ]
: : :
Den tyske vännen av Jan Sigurd
Det är sällan jag läser något som får mig att skratta högt, men Jan Sigurd kan konsten att svänga ihop en skröna som roar. Jag tycker särskilt mycket om hans intriger, intelligenta planteringar, nyskapande liknelser och vitsigheter. För visst är det kul med en bar som heter Colombo, inte för att ägaren var lik teve-deckaren, utan för att hans korta, skelögda fru är det?
Titeln Den tyske vännen bygger på det ”faktum” att Elvis Presley besökte Sverige under en permission sommaren 1957. Han hamnade mitt i Ingmar Bergmans inspelning av Det sjunde inseglet. Tittar man noga i scenen när det resande teatersällskapet dansar i motljus över kullarna anar man att det är en rocklegend som skakar på höfterna.
Jan Sigurd har skrivit flera böcker om Hemingway och undervisar bland annat på författarlinjen vid Lunds universitet. På somrarna håller han skrivarkurser på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Många känner igen honom som stå-upp-komiker och artist och har skrivit musik åt Monica Zetterlund.
Provläs och beställ ”Den tyske vännen” här >>
: : :
Vart du än går är du där av Jon Kabat-Zinn
Medan min man försökte ta sig igenom ”Munken som sålde sin Ferrari” av Robin Sharma, njöt jag av den här boken. Det finns paralleller, men uttryckssätten är olika. Har du läst zenmästaren Tich Nath Hanhs bok ”Du är redan framme”, och tyckte om den, så är den här boken ett bra komplement.
Boken är indelad i tre delar. Den första ger en bakgrund till vad meditation och medveten närvaro är. I den andra får du enkla meditationsövningar och slutligen hur du kan använda dig av meditation i vardagen. Allt är så avdramatiserat och okomplicerat att man genast vill sätta igång. Ligg på golvet minst en gång om dagen, säger Kabat-Zinn. Ja, varför inte? Eller prova gående meditation i köpcentret. Ingen tittar konstigt på en person som skjuter en kundvagn framför sig i snigelfart. Vill du bli grundad och stabil, prova Bergsmeditationen. Osv.
Jon Kabat-Zinn är stressforskare och använder sig av meditation i sitt arbete vid den stressklinik som han har grundat vid University of Massachuysetts Medical Center i USA.
Se filmen ”Mindfulness Meditation” med Jon Kabat-Zinn här >>
: : :
Kafka på stranden av Haruki Murakami
När jag läste den här romanen var jag omgiven av katter, virtuella och verkliga. Ibland faller det sig så, att dikt och verklighet går in i varandra, precis som i den här romanen. Det finns referenser till Oidipusdramat. Den 15-årige Kafka Tamura rymmer från sin far för att leta reda på sin syster och sin mor. Han drivs av en inre röst, en pojke som kallas Kråkan. Resan blir som en initiationsrit, Kafka möter sina demoner och rädslor och utvecklas från att vara en ung, oerfaren pojke till att bli en mogen man.
Parallellt, i Kafkas spår, får man följa en luffartyp som kan tala med katter. Det finns också en skrämmande Willi Wonka-typ, Johnny Walker, en sadist som njuter av att sprätta upp katter och äta deras hjärtan medan de fortfarande pulserar.
Bitvis är det här en bitvis underhållande roman, ofta väldigt poetisk. Som om Tarantino och Roy Andersson skulle göra film ihop. Murakami har uppenbarligen en berättarteknik som går hem utanför Asien och har sålt miljonupplagor i USA och Europa.
Beställ ”Kafka på stranden” här >>
: : :
Mödrar och söner av Theodor Kallifatides
Jag vet inte om jag undermedvetet valt böcker som handlar om sökandet efter sitt ursprung, särskilt med fokus på mamma, eller om det är en trend. Här är ytterligare en sådan bok.
Theodor Kallifatides hälsar på sin åldriga mor i Athen och varvar beskrivningarna av mötet, som kanske blir det sista, med faderns berättelse om sitt liv, nerskrivet på några ark papper. Det är rörande, och ganska hisnande med tidsperspektivet. Det är också intressanta kulturkrockar, och vad som egentligen är ”hemma” om man skapar sig ett nytt liv, en ny familj, i ett nytt land om, ursprungsfamiljen och rötterna finns kvar.
Förr gjorde jag aldrig noteringar i böcker jag läste. Jag vet inte om jag har blivit respektlös. Bra, i så fall. Här har jag markerat några extra tänkvärda avsnitt, bl.a. det här:
”När det konkreta försvinner, tar det banala över. Det är bland annat därför som vi måste vittna. För varje minne som går förlorat kommer en kliché till ersättning. Klichéernas värld är en värld med minnesförlust”.
Kallifatides pappa var fåordig om sitt förflutna. Han deltog i första världskriget och fick bland annat tapperhetsmedalj, men berättade sällan om det.
Provlyssna och ladda ner ”mödrar och söner” som Mp3-bok här >>
: : :
Kortfattad engelsk-kinesisk ordbok för älskande av XIAOLU GUO
Den här romanen har legat på min läsa-snart-lista länge. Jag hade hört så mycket fint om den, att språket skulle vara så fantastiskt och berättelsen så gripande. Jag skulle ljuga om jag sa att jag läste med lätthet. De första sidorna var som att lära sig läsa på nytt. Enormt frustrerande, men så här i efterhand förstår jag vitsen. Jag kunde verkligen KÄNNA med den här karaktären.
Zhuang är en 23-årig kinesiska som kommer till London för att studera engelska. Hennes föräldrar driver en liten skofabrik och har planer för henne. De vill att hon ska ta hand om de utländska kundkontakterna.
Så här kan det låta:
”Jag står i mest längsta och mest sakta kö med alla utlänningar som väntar på visumkontroll. Jag känns lite kriminell, men jag gjort ingenting fel ännu. Min engelska så dålig. Hur göra?”
Zhuang träffar en man och flyttar in hos honom. Kontrasterna är tydliga. Yin och Yang. Öst och väst. För henne är familjen viktig, han vill vara fri. På hans initiativ gör hon en interrailresa genom Europa på egen hand, sorgsen och ensam. Allt är fult och falskt. Ännu en sorts initiationsrit.
Mot slutet har Zhuangs engelska blivit bättre, och det återges också i prosan. Språket flyter lättare. Intressant grepp, och modigt. Hade jag inte varit så envis…
Provläs och beställ ”Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande” här >>
: : :
Babian av Naja Marie Aidt
Jag tycker om vemod, svartsynthet och ödets ironi. Naja Marie Aidts noveller är som en ask praliner med åttio procent kakaostyrka. Bittert och härligt. Det handlar galenskapen under den välordnade ytan. Vad händer om man skruvar till det bara lite, lite grann. Det kan hända vem som helst. Som i novellen om paret som blir stoppade i snabbköpskassan för att frun råkat lägga ner en vara i väskan utan att betala. Hon anser sig oskyldig och det slutar i rena kaoset, som om Rolf Skoglunds karaktär i ”Vi hade i alla fall tur med vädret” skulle gästspela i Pulp Fiction.
Jag tycker om noveller. Om romaner är en bilsemester till Norrland så är novellerna dagsutflykter till stranden. Det finns behov av båda.
: : :
Brott av Karin Fossum
Det lät så bra. En författare med en oskriven roman, vars karaktärer står på kö i gatlampskenet utanför huset och väntar på att bli berättade. En sorgsen man som inte vet vem han är. En ung kvinna med ett barn i famnen, troligen dött. Karaktärer som kräver, ”skriv, skriv om mig”.
Som skrivande och berättare tänkte jag att det här låter ju som en fantastisk intrig. Men jag stupade direkt. Jag vet inte varför. Kanske blev det för mycket av en konstruktion, att jag hela tiden visste att författaren fanns där i bakgrunden och skapade Alvar Eides liv under tiden som jag tog del av det. Synd. Kanske ger jag den en chans igen framöver.
Kanske finns det en helt annan aspekt? Tänk om karaktärerna i kön är författarens egna delpersonligheter som vill få uppmärksamhet, i sann psykosyntesanda? Det vore riktigt intressant! Tänk om det alltid är så, att de personer vi skriver om egentligen är våra dolda delpersonligheter som får springa fritt en stund, i en fiktiv men ändå trovärdig värld?
: : :
Böcker som ska läsas härnäst:
Många människor dör som du av min skrivarvän Lina Wolff. Lina debuterar med novellsamlingen på Bonniers. Jag har följt Linas skrivande på ganska nära håll under några år, är väldigt nyfiken på hur hennes berättelser ska tas emot och jag håller alla tummar att det går bra.
Läs en intervju i HD med Lina här >>
Beställ Linas debutbok ”Många människor dör som du” här >>
Hypnotisören av Lars Kepler. Jag faller för trycket. Brukar inte göra det. Har inte läst någon av Stig Larssons romaner till exempel. Eller Dan Browns. Har inte följt den mediabevakningen kring hemlighetsmakeriet kring Lars Kepler heller, men har förstått att det är många som skulle vilja avslöja vem han/hon/de är. Att som helt okänd författare (?) redan vara såld till tjugosju länder, det måste reta en och annan etablerad författare, om det nu inte är någon sådan som skrivit vid sidan av.
1 reaktion på ”Sommarens läsning”