Eyeworks tar förnedringsteve till djupare nivåer

nyfikenFöreställ dig att du går igenom en smärtsam separation. Du och din partner ska gå skilda vägar efter många år tillsammans. Det är mycket oro och sorg, rädsla inför hur framtiden ska bli. Kanske finns barn med i bilden. Oavsett om de är små, eller unga vuxna, kommer de att drabbas på ett eller annat sätt. Det är skört och svajigt och det kommer att ta tid att läka alla sår.

Då dimper det ner ett brev i brevlådan. En inbjudan att vara med i ett nytt teveformat.

Rubriken är ”Vill du få en snabb bodelning?” Det nya teveprogrammet ska vända sig till ”par som vill skiljas men som har svårt att komma vidare i processen”.


Produktionsbolaget Eyeworks utger sig för att ha ett intresse av att hjälpa till när det är som svårast. I sitt team har de ”Sveriges mest meriterade advokater inom familjerätt”, och en parterapeut som hjälper de inblandade att hitta ett ”bra sätt att kommunicera på, både under processen, men också för framtida samtal”. Utan att det kostar de medverkande en spänn.

Det låter ju strålande. Eller?

Deltar ni i serien, som spelas in på en gård i Stockholms-området är bodelning och eventuellt andra juridiska frågor färdigutredda på bara 3 dagar, senast i oktober, och du och din expartner kan gå skilda vägar på riktigt.

Eyeworks vänder sig till människor som befinner sig i en sårbar situation – på riktigt – och tvekar inte att locka med argument om tid och pengar. De menar att en process kan kosta ”uppemot 2500 kronor i timmen, och därefter löpande per timme […] en process som i slutändan kan bli både dyr och tidsödande”.

Den som inte redan visste får veta att ”man som gifta är solidariskt betalningsansvariga för juristens/bodelningsförrättarens tjänster”. Det är lätt att föreställa sig att Eyeworks riktar sig till den part som är ekonomiskt underlägsen, som redan har tillräckligt mycket att ta ställning till.

Att ett teveproduktionsbolag söker och tar del av offentliga handlingar är inte olagligt. Men det etiska kan ifrågasättas. Förutom att information om adresskälla saknas är det djupt respektlöst att klampa in på det här viset, innan bläcket på Tingsrättens dom om äktenskapsskillnad knappt hunnit torka.

Det är också respektlöst mot en hel yrkeskår. Parterapi är ingenting man hastar över på två-tre dagar, med ett teveteam hängande i hasorna. Och vem ska bekosta eventuell terapi när det går upp för de medverkande att deras separation och privatliv har fått evigt liv på nätet? De där tre dagarna på en gård i Stockholmstrakten var liksom bara början. ”Första fixen är gratis.”

Att göra teve av andras olycka, misslyckanden eller tillkortakommanden är inget nytt, men nu handlar det inte om generande hårväxt, en omodern garderob eller en gisten veranda som ska åtgärdas.

Har tevetittare ett ansvar att säga ifrån, eller räcker det med att byta kanal?

Kommentera