Att ta ut glädjen i förskott

”Ta alltid ut glädjen i förskott, det värsta som kan hända är att du var glad i onödan” – det är ett av mina favoritcitat. Den som myntade det borde firas. Jag har också saker att fira.

För ganska precis ett år sedan satte jag mig ner och började skriva på en historia. Jag visste inte vad som ville bli berättat, men jag var öppen för allt. Det blev en historia om en dotter till en gränslös mor och vilka följder det får för dottern när hon växer upp. Hon tvingas omvärdera sin uppfattning om barndomen som har skapat det fundament som allt vilar på.

Mamma och jagOch just idag, när manuset är färdigt och skrivaren går varm tänker jag att min egen mamma skulle ha fyllt 77 år. Hade jag bjudit över henne på födelsedagsfika hade hon antagligen sneglat på pappersbuntarna, men inte kommenterat det. Man ska inte ta ut någonting i förskott, man blir bara besviken om det inte går som man vill. Men hon fick ofta ett återhållet drag över munnen som avslöjade att hon var berörd och kanske lite stolt. Så jag tänker extra mycket på dig idag, mamma.

Jag vill också fira att jag får så fina omdömen från tidigare lektörsklienter så att jag kan uppdatera min ”skrytsida”. Nu senast Thomas Erikson som har lyckats fantastiskt bra med sina romaner (Damm förlag), men det visste jag ju hela tiden, liksom Ebba Range som debuterar till hösten (Litet förlag).

Vilken tur att färgpatronen tog slut så att jag kunde passa på att köpa en tårta!

Kommentera