sagor förbereder oss på livet

Sagorna förbereder oss på livet, och det är aldrig för sent att lära

Jag och en vän pratade om livet häromdan. Vi gör det ganska ofta. Vi pratade om hur mycket man är beredd att kompromissa innan det börjar skava. Efteråt kom jag att tänka på en berättelse ur Clarissa Pinkola Estes fina bok ”Kvinnor som slår följe med vargarna”. För mig handlar boken om hur sagor förbereder oss på livet, men också hur de kan hjälpa oss att förstå varför det blev som det blev. Du kanske minns när den kom för tjugofem år sedan? För mig är den alltid högaktuell. Förhoppningsvis finns tid att förändra det som behövs.

Berättelsen handlar om en man som har beställt en kostym hos en skräddare. Mannen kommer för att hämta sin kostym och provar den. Ena kavajärmen för kort, ryggen är skev och linningen på kostymbyxan är alldeles för tajt. Skräddaren slätar över det där och säger:
”Dra in armen, vrid ryggen lite och håll andan så sitter kostymen perfekt.”
Mannen betalar och går ut ur butiken i sin nya kostym. Med stor möda linkar han iväg och två äldre herrar på en bänk får syn på honom.
”Titta, stackars krympling!” säger den ene, och den andre konstaterar:
”Ja, men vilken snygg kostym!”

 

: : :

Vem identifierar du dig med?

Jag fascineras av hur mycket som kan rymmas i en saga eller berättelse, på så många nivåer. Vem identifierar du dig med? Mannen, skräddaren, herrarna på bänken?

För mig handlar den om hur mycket vi är beredda att anpassa oss för att det ska se bra ut. Det spelar ingen roll att det kostar, tvärtom. Och får vi ett ”expertutlåtande” ifrågasätter vi inte. Som betraktare tjusas vi av det yttre, även om vi anar att det inte står rätt till. Och ur skräddarens perspektiv, borde det inte vara bättre att leverera kvalitet så att kunderna kommer tillbaka?

Vi kanske alla, i viss mån, är skräddaren?

: : :

”Under texten” – ny sommarkurs på Fridhem 2018

I sommar håller jag en workshop på temat ”Under texten” på Fridhems folkhögskola i Skåne. Vi kommer att läsa berättelser, utdrag ur romaner och noveller, för att utforska vad som döljer sig under ytan.   Läs mer här >>

Välkommen!