Överenskommelser – en romance-slugger

Romance. Jag hade inte riktigt grepp om begreppet, men jag minns att jag var skeptisk. Simona Ahrnstedt stod på scenen under Ann Ljungbergs ”hem-och-vända”-tillställning en kväll strax före jul och berättade om sin kommande debutroman, ”Överenskommelser” (Damm förlag). Sveriges första roman i romance-genren.

Romance är otroligt stort i England och USA, berättade Simona. Genren anses inte riktigt rumsren här hemma, åtminstone inte på kultursidorna. Det handlar alltså om kärlek med förhinder, gärna i en historisk miljö, men det slutar alltid lyckligt. Jo, jag var skeptisk, samtidigt nyfiken. Simona var underhållande och hon fick romanskrivandet att låta som en golgatavandring ur ”Life of Brian”. Blod, svett och tårar, men också mani och väldigt mycket passion. Och research. Man skriver inte om en middag med bal på Stockholms slott utan att ha kikat på menyn eller insupit atmosfären.

Nu har jag sträckläst ”Överenskommelser”. Det tog mig mindre än ett dygn att ta mig igenom de 450 sidorna. Det brukar normalt ta mig minst en vecka, jag hör till långsamläsarna. Men jag är bedårad. Jag känner mig lika fånigt uppslukad som när jag läste ”Mistrals dotter” i tjugoårsåldern.

Överenskommelser utspelar sig i Stockholm och i Frankrike på 1880-talet. Den unga Beatrice Löwenström och den stilige finansmannen Seth Hammersthaal är som gjorda för varandra, men det dyker hela tiden upp nya hinder. Om du brukar nöja dig med ett par, tre vändpunkter i en roman, spänn fast dig. Här kommer de slag i slag. När man tror att de tu äntligen ska få varandra så är det någon ondsint farbror eller sadistisk kusin som sätter stopp. Eller så brister det i kommunikationen, med förvecklingar och missförstånd som följd.

Simona har fått strålande recensioner av sina läsare. Finns det ett sug efter romance? Står vi inför en romance-feber? Att gilla romance är kanske som att smygdigga ABBA under proggen, tänker jag. Ren och skär verklighetsflykt, för en liten stund. Men varför inte? Jag önskar Simona lycka till med sina uppföljare. Jag är inte lika skeptisk längre, mer avundsjuk.

[gigya width=”392″ height=”72″ src=”http://www.pocketdirekt.se/ming.php?add_id=c8cbd669cfb2f016574e9d147092b5bb” quality=”high” wmode=”tranparent” ]

0 reaktioner på ”Överenskommelser – en romance-slugger

 1. (VIll gärna påminna om:)

  FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2010 – DEADLINE 1/9

  Du har ett val i höst! Och det är att välja en bra novell att skicka in…
  Bara en liten påminnelse om att deadline närmar sig (1 sept) för Fantastiknovelltävlingen 2010.
  Reglerna i korthet: Bidrag till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com, som ren mailtext (inga bifogade filer) med rubrik ”tävlingsbidrag”, senast 1/9. Bidrag, på svenska, bör anknyta till sf, fantasy eller skräck (rek maxlängd 50 000 tkn). Vinnarna utses av en jury. Förstapris 1000 kr, 2:a 300 kr, 3:e 200 kr (därtill ev hedersomnämnanden).
  Tävlingen arrangeras för 11:e året i rad av den äldsta E-postlistan för novellförfattare, SKRIVA (skriva-request@freelists.org, med subject: subscribe, för att gå med), med stöd av föreningen Novellmästarna och Wela förlag.

  –Ahrvid

Kommentera