Bästa julklappsboken – Konsten att lyssna

Tänk att det ska vara så svårt att lyssna. Trots att vi faktiskt står där, öga mot öga med en annan människa, så är vi någon annanstans. Upptagna av våra tankar, rädslor och begär. Vi pendlar mellan det förflutna och framtiden – istället för att vara här och nu. Och så undrar vi varför det uppstår konflikter.

Det är mänskligt, men det går att göra något åt.

I Bengt Renanders senaste bok, ”Konsten att lyssna”, får du veta hur du kan öva upp din förmåga att lyssna. Med hjälp av enkla övningar i fem steg blir du mer medveten om hur du kan bidra till bättre relationer och samtidigt lära känna dig själv.

”Det var fantastiskt att få tala till punkt och att någon faktiskt hade hört vad jag hade sagt”, sa flera av deltagarna som gjorde övningarna när Bengt höll kurs på Fridhems folkhögskola i somras. Det var också spännande att vara den som lyssnade, att upptäcka hur svårt det kan vara att göra något så enkelt som att vara närvarande.

Det är just det här det handlar om, medvetenhet och närvaro. Egot kollrar bort oss med tankar som ”vad snygg hon är…”, ”den där tröjan ser hemstickad ut. Är det modernt att sticka igen?”, ”…min första pojkvän hette också Claes…”, ”…jag är nog en dålig lyssnare…”, ”…vad han luktar märkligt…” Och så har vi inte hört ett ord vad den andre har sagt. Eller så lyssnar vi och värderar och tolkar det den andra säger utifrån våra förutfattade meningar, istället för att lyssna med ett rent och öppet sinne.

Att bli speglad av någon som lyssnar uppmärksamt är något stort, men tyvärr ovanligt. Därför är den här boken så viktig. Den skulle göra underverk på arbetsplatser, i skolan, på vårdmottagningar, hos polisen. Men också i parrelationer där det skaver för att man har slutat lyssna, utan att förstå att det är just det man har gjort.

Jon Kabat-Zinn, pappan till den meditationsträning som leder till medveten närvaro, eller mindfulness som det kallas, menar att medveten närvaro inte är någonting man skaffar sig och sedan har. ”Det är en plats där vi befinner oss, korta ögonblick eller ibland längre stunder. Vi måste jobba på det helt enkelt,” sa han när han föreläste i Stockholm i våras.

Upplägget i Bengt Renanders bok är lättsamt och pedagogiskt. Du får fina verktyg att öva, blir en god lyssnare och lär känna dig själv. Tre saker i en!

0 reaktioner på ”Bästa julklappsboken – Konsten att lyssna

Kommentera