Grattis Lotta! Det kommer en älg med posten

[…] Helena slår upp en sida i boken. Ner på golvet singlar en femhundrakronorssedel. Stefan tittar på sedeln, sedan på Helena. Han lägger ifrån sig frimärksalbumet och greppar Coq Rouge över ryggen och skakar så att sidorna fladdrar. Fler sedlar singlar ner mot golvet. Han fortsätter med resten av böckerna i allt snabbare takt. Sedlarna landar runt fötterna på dem. Helena plockar upp pengarna. Sorterar dem efter valör. Lägger Karl XI och Linné åt samma håll.
greyspaceUr En fest för livet faller ett avlångt kuvert med ljusblått molnmotiv. Helena öppnar kuvertet. Där ligger två flygbiljetter. Hon tittar på Stefan.
greyspace”Paris.”
greyspace”Paris?”
greyspace”Jag har aldrig varit i Paris.”
greyspace”Vem fan har varit i Paris?”
[…]

/Utdrag ur min e-novell ”Att betrakta en älg” (Hoi förlag), en berättelse om två vuxna syskon som städar ur föräldrahemmet när pappan har gått bort. Ingenting blir längre sig likt.

2013-06-02 09.36.22

Det var alltså Paris som var det ”rätta” svaret i min utlottning av det kultiga brodyrkitet med älgen som pryder novellens titelsida. Fågelsjö nämns också, och hade någon gissat på Sveg hade jag starkt övervägt att belöna det med en rejäl älgstek. Vi har alla våra favoritplatser som förebilder när vi skriver och Sveg är en av mina. Det har ingenting med Henning Mankell att göra. Det är snarare min barndoms evighetslånga sommarlov och alla jular med släkten som har gjort avtryck.

Men det var alltså Paris jag hade i tankarna och tittar man noga ser man också Eiffeltornet i tapetmönstret bakom älgtavlan. Det gissade Lotta Hellström som tyckte att det var en ”underbar liten novell i lagom godnattformat”. Det lät väldigt fint tycker jag. Lotta, du får älgen.

Den som vill läsa novellen i sin helhet kan klicka sig vidare från författarsidan på Hoi >>

Är du besviken för att du inte vann älgen? Lugn, bara lugn. Du kan beställa ditt eget brodyrkit via Hemflit >>

0 reaktioner på ”Grattis Lotta! Det kommer en älg med posten

Kommentera